manege-1.png


Paarden

Als uw paard weinig weidegang heeft of in de winter minder actief is dan in de zomer, dan zijn True-Light lampen in de box een goed alternatief om het lichaam van het paard gezond te houden. Een paard heeft daglicht inclusief uva en uvb nodig om het immuunsysteem te stimuleren. In Engeland is door de Nottingham Trent University onderzoek gedaan naar het verband tussen daglicht en gezondheid en hieruit bleek dat paarden bijzonder gevoelig zijn voor daglicht en gebreken en stalondeugden vertonen bij gebrek aan daglicht. Dit artikel kunt u vinden bij "onderzoek en literatuur".

Veestallen
Daglicht stimuleert het immuunsysteem en de groei bij dieren. Zowel voor koeien, varkens als voor geiten geldt dat in de veehouderij de dieren steeds minder buiten komen en dit heeft direkte gevolgen op de fysieke gesteldheid van het dier. Met True-Light volspectrum daglichtlampen brengt u het natuurlijk daglicht weer binnen. Het licht activeert de synthese van vitamine D en dat is nodig voor de opname van calcium en andere mineralen in het bloed. Hierdoor kunnen de dieren makkelijker tochtig worden, slaat het insemineren beter aan en blijft de melkproductie op peil. Melkveehouders gebruiken True-Light graag in de melkput omdat door de kleurechtheid van het licht, wondjes of andere oneffenheden direct te zien zijn. True-Light ondersteunt het welzijn van uw dieren.

Vogels/ Pluimvee
Vogels kunnen meer soorten licht onderscheiden dan de mens en nemen hogere lichtfrequenties waar. Het True-Light volspectrum daglicht geeft de nodige uva en uvb en de juiste daglichtkleur, waardoor het immuunsysteem van vogels en pluimvee gestimuleerd wordt. Uit literatuurstudie blijkt dat pluimvee gedurende de dag een voorkeur heeft voor een hoge lichtintensiteit. 
De waarneming van licht en donker gebeurt bij vogels door het pariëtaal oog. Dit is een oogachtig orgaan vlak onder het schedeldak tussen beide hersenhelften. De epifyse reageert op de waarneming -duister- door de afscheiding van het hormoon melatonine (slaaphormoon). Daarom is helder daglicht met uv voor vogels erg belangrijk. Duiven, kanaries, parkieten, papagaaien en tropische vogels hebben allen voordeel bij het gebruik van goed volspectrum daglicht in combinatie met hoogfrequent armaturen. 
De gunstige effecten op de vogels zijn direct zichtbaar. Vooral met het gebruik van een hoogfrequent armatuur zult u goede resultaat zien, omdat vogels erg veel last hebben van het knipperen van licht. Dit is voorbij door gebruik van hoogfrequent armaturen. Omdat ledlampen nog geen uva en uvb bevatten, wordt er nog steeds gekozen voor tl-lampen of spaarlampen van True-Light.
Diverse onderzoeken kunt u vinden onder "onderzoeken en literatuur".

Vissen, reptielen en amfibieën
Ook gewervelde dieren met een dun schedeldak, zoals amfibieën en reptielen, nemen licht en donker waar door het pariëtaal oog. Dit oog-achtig orgaan ligt vlak onder het schedeldak tussen beide hersenhelften. De epifyse reageert op de waarneming -duister-  door dat "derde oog" met de afscheiding van het hormoon melatonine (slaaphormoon). Daarom is helder daglicht met uv erg belangrijk. Omdat ledlampen nog geen uva en uvb bevatten, wordt er voor reptielen en amfibieën nog steeds gekozen voor tl lampen of spaarlampen van True-Light omdat deze ook uva en uvb afgeven.

Voor vissen bevordert True-Light daglichtlampen de groei van nuttige algen in het water, terwijl het die van minder welkome organismen remt. De kleuren van uw vissen komen tot leven. Door de betere herkenning van ingewikkelde kleurpatronen tijdens de hofmakerij verhogen de voortplantingskansen.

Speciaal geselecteerde armaturen voor vogels en reptielen: armaturen voor dieren

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar.

email info@truelight.nl
call 0522 - 47 31 61