winterdepressieNederland.png lichtdonker.jpeg

Als u een leven leidt waarbij u veel wordt blootgesteld aan daglicht bent u, vanuit het lichtperspectief bekeken, een gezegend mens. Mensen veel in huis zijn of op kantoor werken, krijgen te weinig daglicht. Sommige mensen houden het vol met een middagwandeling en door veel in de buitenlucht te zijn in de vrije tijd. Maar veel mensen hebben last van het gebrek aan daglicht. Het beïnvloedt hun gemoedstoestand. Soms kan het in de wintermaanden zo erg worden dat we van 'winterdepressie' spreken. In talloze studies is er een direct verband aangetoond tussen een depressieve gemoedstoestand en het gebrek aan volspectrum daglicht en True-Light volspectrum daglichtlampen worden al tientallen jaren bij onderzoeken als simulatie van daglicht gebruikt. 

De afwisseling van licht naar donker wordt door de pijnappelklier via de ogen waargenomen. Hierop wordt ons biologisch ritme op aangepast. Om de productie van melatonine in de pijnappelklier te beïnvloeden is er licht nodig met een kracht van minimaal 1000 lux. Onze verlichting in huis of op kantoor gaat vaak niet verder dan 200 tot 500 lux. Buitenshuis op een bewolkte dag wordt er wel 10.000 lux bereikt. Dit geeft al aan waarom ons lichaam in de wintermaanden in de winterdip glijdt als we niet voldoende buiten komen. Winterdepressie komt in vele variaties,  van slechter slapen en zich moe voelen tot amper meer slapen en gevoelens van diepe depressie.

Er zijn heel veel onderzoeken naar winterdepressie gedaan, maar we nemen één van de eerste onderzoeken, die van N.E. Rosenthal "Seasonal Affective Disorder: A Description of the Syndrome and Preliminary Findings With Light Therapy" uit Archives General Psychiatry, '84, blz 72-80, als voorbeeld.
Hierbij wisten zowel patiënten als onderzoekers nog niet dat volspectrum daglicht heilzaam is. Dit onderzoek werd dubbelblind gedaan op twee groepen van mensen met seizoensgebonden depressie. Iedere groep werd twee weken lang zes uur per dag blootgesteld aan óf volspectrum daglichtlampen óf aan "normaal" kunstmatig licht, wat zachtgeel van kleur was. Vervolgens werd iedere groep weer twee weken blootgesteld aan de lichtbron waar ze nog niet aan blootgesteld waren. Geen van de onderzoekers (om een dubbelblind onderzoek te krijgen) wist aan welk licht de patiënten werden blootgesteld. De patiënten wisten niet welke lichtbron geacht werd heilzaam te zijn. De resultaten waren overdonderend. Bij alle patiënten trad een grote verbetering op tijdens de behandeling met volspectrum daglichtlampen, terwijl bij niemand een verbetering was bij de behandeling van de zachtgele lampen. De patiënten vertelden dat na de behandeling met de volspectrum daglichtlampen het idee hadden dat ze uit een winterslaap ontwaakten. Ze voelden een dadendrang en waren in staat hun normale bezigheden weer op te pakken. Dit was het begin van vele onderzoeken die bevestigen wat het eerste onderzoek had getoond, maar dit onderzoek gaf ook de stoot tot hele nieuwe therapeutische benaderingen die zich tot ver buiten de wereld van de psychiatrie heeft uitgebreid. 
Meer onderzoeken treft u hier aan: Onderzoek en literatuur

Conclusie:
Als u dagelijks niet enkele uren naar buiten kunt, zijn volspectrum daglichtlampen een goede oplossing om een winterdepressie te behandelen. Om tot een goed resultaat te komen is het belangrijk dagelijks enkele uren onder volspectrum daglichtlampen te zitten of te werken. Wij hebben voor u een aparte categorie gemaakt met armaturen die geschikt zijn voor lichttherapie in uw woon- of werkruimte: https://www.truelight.nl/lichttherapie-lampen/

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar.

email info@truelight.nl
call 0522 - 47 31 61