tlbuis.jpg G24 ftiing-CFL lampen.png true-light-led-12w-e27-new8.jpg ledbuis%20truelight%20T8.png


True-Light® volspectrum daglichtlampen zijn in 1960 in de Verenigde Staten ontwikkeld als simulatie van daglicht voor de de ruimtevaart (NASA) en voor de bemanning van onderzeeërs.

Wat is daglicht?
Licht is reflectie. Het enige wat wij als mens van licht kunnen zien is de lichtbron en het vlak waar het licht op reflecteert. Daglicht verandert voortdurend van sterkte, terwijl de kleur (het spectrum) van het licht  steeds verandert van samenstelling. Een koude winterdag is blauwig van kleur en een warme zomerdag is roder van kleur, maar toch zijn beide kleuren daglicht. Om een goed lichtbeeld te krijgen heeft u een complete lichtreflectie nodig.


.uv spectrum

Daglicht bestaat uit 50% zichtbaar licht, 5% ultraviolet licht en 45% infrarood licht. Deze reflectie wordt bij kunstmatig licht opgewekt door fosforpoeders in een tl buis of door leds in een led lamp. De fosfor lampen van True-Light geven, net als echt daglicht, ook 4,9% UV licht. 

Wat is het verschil tussen True-Light en andere merken daglichtlampen?
Voor een leek is dit verschil niet goed zichtbaar. Daarom eerst een korte uitleg van de werking van deze lampen. Het natuurlijk daglicht omvat een bandbreedte van 380 tot 780 nanometer, waaronder bij de fosforlampen ook de onzichtbare UV- en infrarood 'randen' vallen. In daglicht zijn alle kleuren in vaste verhoudingen aanwezig.


In een volspectrum daglichtlamp is dit licht na te bootsen. In Amerika, waar True-Light ook vandaan komt, is veel onderzoek gedaan naar de effecten van diverse soorten daglichtlampen op mens, dier en plant. Hieruit blijkt telkens weer dat alleen lampen die de volle spectrumbreedte van het natuurlijk licht uitstralen en die de kleurtemperatuur van natuurlijk licht hebben (zoals True-Light ) de positieve effecten van natuurlijk daglicht bereiken. Bij lampen die slechts bij benadering het daglicht spectrum imiteren, blijven deze positieve effecten grotendeels achterwege.

lichtspectrum verschillen


Volspectrum daglicht betekent letterlijk: "Het volledige spectrum van het zonlicht dat de aarde bereikt". True-Light volspectrum daglichtlampen hebben een kleurtemperatuur van 5500 Kelvin, dit is de kleur van daglicht in ons deel van Europa.  Het indexcijfer voor de kleurweergave van True-Light is 96 tot 98, waarbij natuurlijk daglicht op 100 wordt gesteld. True-Light wordt al ruim 60 jaar bij daglicht onderzoeken gebruikt en bewijst keer op keer dat True-Light lampen het natuurlijk daglicht het dichtst benaderen.

Wat is kleurweergave?
Kleurweergave is het vermogen van het kunstlicht om de kleuren van verlichte objecten nauwkeurig weer te geven in vergelijking tot de kleurweergave van het daglicht. Hierbij wordt daglicht op 100 gezet. Hoe dichter de lichtwaarde van de lichtbron in de buurt van 100 ligt, hoe dichter de weergave bij natuurlijk daglicht in de buurt komt zodat objecten er natuurlijk uitzien.Hoe meet men kleur?

Kleur meten gebeurt met een vast kleurschema van maximaal 15 kleuren volgens vastgelegde normen. De term CRI of RA gebruikt men is als er gemeten wordt over de eerste 8 kleuren. De termen CQS of RE gebruikt men als alle 15 kleuren gemeten worden en dit geeft de beste kleurwaarde. Als alleen de eerste 8 kleuren gemeten worden, wordt rood (R9) niet meegenomen. Rood is een belangrijke kleur voor het beoordelen van kleur. Denk aan huidtinten, vlees, groenten, stoffen, verven en in de  medische wereld. Rood essentieel voor de natuurlijke weergave van kleuren. Maar rood is een moeilijke kleur en haalt het gemiddelde van kleurweergave testen naar beneden. Als de kleurkwaliteit van een lamp uitmuntend is, zoals bij True-Light,  is het verschil tussen CRI/RA en CQS/RE waarde nihil. Als de CRI/RA én CQS/RE waarde groter dan 95 zijn én dicht bij elkaar liggen, krijg je de echte daglicht kleur. 

 De voordelen van True-Ligth op een rijtje:

  •  True-Light lampen zijn vrijwel identiek aan het spectrum van natuurlijk daglicht
  •  True-Light lampen stimuleren het immuun systeem en daardoor de synthese van vitamine D 
  •  True-Light lampen hebben een gunstige werking op de stofwisseling, hormonen en klieren in het lichaam
  •  True-Light lampen helpen de winterdepressie te bestrijden, het zijn de originele lichttherapie lampen
  •  True-Light lampen helpen uw bioritme te herstellen bij ploegendiensten of jet-lag
  •  True-Light lampen helpen bij slaapstoornissen, concentratiestoornissen of gezondheidsklachten door gebrek aan daglicht


Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar.

email info@truelight.nl
call 0522 - 47 31 61