frequentie.png

Netstroom werkt met wisselstroom, het proces waarbij een elektrische stroom periodiek wordt omgekeerd in een oscillerende beweging: de sinusgolf. Dit zorgt ervoor dat lampen snel aan en uit gaan en dit zien we als flikkerend licht. 

Bij fosfor lampen wordt dit opgelost door het armatuur dat de lamp aanstuurt hoogfrequent te maken. Hiervoor wordt een elektronische aansturing gebruikt (EVSA). Dit zet de netstroom van 50 hertz over naar minimaal 10.000 hertz. Het licht wordt hierdoor zeer constant en dit heeft een rustgevende werking op mens en dier.

Led werkt met gelijkstroom en gebruikt een driver als brug tussen het netstroom en de led. Bij led spreekt men van “flikkeren”.  De flikkering van led verlichting wordt bepaald door meerdere factoren: de netstroom van 50 Hertz, de piekintensiteit van een led en de software aansturing van de led.

Het verschil tussen hoogfrequente tl-armaturen en flikkervrije led is dat led 'flikkervrij' genoemd  wordt als het boven de 100 hertz is. Een hoogfrequent armatuur wordt dit genoemd als dit boven de 10.000 hertz is. 

Dieren, met name vogels, zien led niet als stil licht en daarom raden wij voor dieren hoogfrequent armaturen met fosforlampen aan. Omdat de ogen constant bezig zijn de knipperingen op te vangen ontstaan er bij knipperende verlichting klachten.
 Bij mensen uit dit zich door bijvoorbeeld branderige ogen en hoofdpijn, bij dieren door abnormaal, ziekelijk gedrag en vogels kunnen er zelfs letterlijk gek van worden. Vogels ervaren de knipperingen van de ouderwetse TL-verlichting en led zoals wij een stroboscoop ervaren.

Led buizen in een bestaand armatuur.
Led buizen die als energiezuinig alternatief in een conventioneel, ouderwets tl-armatuur geplaatst worden blijven laagfrequent, knipperend licht geven. Voor vogels is dit echt niet aan te raden en ook mensen hebben last van de knipperingen van dit laagfrequente led licht.

Het gebruik van een hoogfrequent armatuur:
  • Bespaart 25 % energie
  • Geeft de lamp een zeer lange economische levensduur, tot + 30%
  • Geeft een rustiger licht en ontlast daardoor de oogtaak bij mens en dier
  • Geeft geen meetbare electromagnetische velden

Wilt u er meer over weten? Dan kunt u dit onderzoek lezen:hoogfrequent-conventioneel onderzoekEen overzicht van het verschil tussen hoog- en laagfrequente armaturen en flikkervrije- 
en niet flikkervrije led:

Ledlamp

Led paneel

Fosfor lampen

U kunt testen of de ledlamp flikkervrij is door het licht via de fotomodus van uw mobiele telefoon te bekijken. Ziet u het licht knipperen? Dan is de ledlamp niet flikkervrij.

U kunt testen of het led paneel flikkervrij is door het licht via de fotomodus van uw mobiele telefoon te bekijken. Ziet u het licht knipperen? Dan is het led paneel niet flikkervrij.

Fosforlampen hebben een armatuur nodig om te werken. U kunt het armatuur testen door de fotomodus van uw mobiele telefoon te gebruiken. Knippert het licht? Dan is uw armatuur laagfrequent.

 

Niet flikkervrij:

De led lamp is niet flikkervrij als de driver die in de lamp zit minder dan 100 keer knippert per seconde. Deze led lamp heeft dezelfde nadelige eigenschappen als een laagfrequent armatuur.

Niet flikkervrij:

Het led paneel is niet flikkervrij als de driver die het paneel aanstuurt minder dan 100 keer knippert per seconde. Dit led paneel heeft dezelfde nadelige eigenschappen als een laagfrequent armatuur.

Laagfrequent

Het armatuur waar de fosfor lamp inzit is laagfrequent als deze aangestuurd wordt door een starter of een trafo. Deze aansturing knippert maar 50 keer per seconde.

Flikkervrij:

De led lamp is flikkervrij als de driver die in de lamp zit  meer dan 100 keer knippert per seconde

 

Flikkervrij:

Het led paneel is flikkervrij als de driver die het paneel aanstuurt meer dan 100 keer knippert per seconde

 

Hoogfrequent:

Het armatuur waar de fosfor lamp inzit is hoogfrequent als deze aangestuurd wordt door een elektronisch voorschakel apparaat dat minimaal 10.000 knipperen per seconde geeft.

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar.

email info@truelight.nl
call 0522 - 47 31 61